Cassola de calamars farcits amb la seva salsa


Calamars Farcits



Ingredients: (per a 4 persones)



PER ALS CALAMARS:
12 calamars mitjans sencers ben nets (potes i aletes a banda)
300g de carn picada de porc i vedella a parts iguals
2 ous durs
1 ceba dolça mitjana
1 gra d'all
Salsa de tomàquet fregit casolà (o industrial de casa bona)
1dl d'oli d'oliva verge extra (un got petit)
Sal i pebre negre mòlt

PER A LA PICADA:
2 grans d'all
Mig dl de vi ranci (mig got petit)
1 presa de xocolata negra
1 galeta maria
20 ametlles torrades

Procediment:

Fes la picada al morter matxucant els alls pelats (sense el cor) i laminats, amb un pessic de sal.
Incorpora les ametlles, la galeta i la xocolata. Redueix-ho tot a pasta i deixata la picada amb el vi ranci i una mica d'aigua. Reserva-la.
Talla menudes les potes i les aletes dels calamars. Salpebra les carns.
Escalfa l'oli en un cassó antiadherent i sofregeix junts el picat de calamars i carn fins que sigui ben cuit. Escorre i reserva el suc de cocció
Afegeix els ous durs picats al farciment i mescla-ho bé.
Farceix els calamars amb aquesta mescla i tanca'ls amb un escuradents travessant-los per la part oberta. Reserva el farciment restant per a fer la salsa.
Fes la ceba a la juliana. Pela i lamina l'all.
Posa en una cassola ampla el suc resultant de sofregir el farciment i afegeix una mica més d'oli si cal.
Sofregeix la ceba i l'all fins que sigui tou i confitat. Afegeix una mica de salsa de tomàquet fregit i sofregeix-ho 2 minuts més.
Incorpora els calamars a la cassola. Deixa que s'escalfin i rega'ls amb la picada. Afegeix el farciment restant.
Aboca l'aigua justa per a cobrir-los, tapa a mitges la cassola i deixa'ls coure suaument 40 minuts o fins que siguin ben tous.

Consideracions:

Si el farciment et queda molt gruixut el pots passar amb cura per la picadora.
Per a obtenir uns ous durs en bon punt, cou-los en aigua bullent 12min.
El farciment el pots fer amb peix, verdures, panses i pinyons, olives espinyolades, pernil, etc.
Els calamars farcits guanyen molt d'un dia per l'altre i es poden escalfar al forn i al foc, sempre a foc manso.

Repiula aquesta recepta
Vés a: