150g de pa sec
500g de tomàquets madurs del Maresme
1 gra d'all
2 ous durs
100g de pernil serrà
mig dl d'oli d'oliva verge extra (mig got petit)
mig dl de bon vinagre de xerès (mig got petit)
sal i aigua
Escalda els tomàquets en aigua bullent durant 3 minuts. Deixa'ls refredar i pela'ls.
Remulla el pa amb una mica d'aigua. Escorre'l.
Posa'l al got de la batedora junt amb els tomàquets, l'all, l'oli, sal i el vinagre. Redueix-ho a crema fina.
Afegeix aigua freda, de mica en mica, per aconseguir el punt de cremositat que t'agradi. Rectifica de sal, oli o vinagre.
Serveix el salmorejo en bols individuals, amb ou dur i pernil serrà picats per sobre.
Aquest plat de rigorós estiu també pots guarnir-lo amb tonyina picadeta.
Uns bons tomàquets de branca també faran molt bona feina.